Siirry pääsisältöön

Lähes katastrofaalinen aamulenkki

Yö meni odotetusti. Toisin kuin Togo meille tullessaan, Hela ei nukkunut yhdeksästä kuuteen ilman pihahdusta vaan ilmoitti olostaan säännöllisin välein ulisemalla ja inisemällä noin varttitunnin putkeen, kunnes nukahti lyhyeen uneen ja aloitti sitten itkunsa uudelleen.

Tämä ei ole ongelma. Kaikille on tehty selväksi, että yöllisiin ulinoihin ei vastata rauhoittelulla tai leikillä. Se riittää, että kääntää kylkeä tai huokaisee niin, että Hela kuulee jonkun olevan lähellä. Uniset ulinat loppuvat ajan kanssa.

Eilen illalla olin laittanut peräkärryn valmiiksi ja aamun suunnitelma oli selvä. Ensin kierrettiin talo, että Hela sai tehdä pissan ja kakan. Tämä sujui hyvin. Sitten alkoi vastustaa.

Hela vihasi peräkärryä, vaikka siinä oli takuulla mukava matkustaa. Oli viimeisen päälle pehmeää ja kiinnityskin sellainen, että sai liikkua turvallisesti. Neiti oli kuitenkin sitä mieltä, että kärryily on saatanasta ja ulvoi ja kiljui koko pyörälenkin ajan. Kesken kaiken se sai myös kiemurreltua itsensä vapaaksi valjaskiinnityksestä ja yritti kaivautua kuvun läpi ulos kärryistä.

Togo ei välittänyt ulinasta vaan juoksi minkä tassuistaan pääsi, kunnes päätin Helan ulvomisen väsyttämänä tehdä lyhyemmän lenkin ja viedä koirat loppuajaksi kaivamaan kuoppia. Togo kaivaisi ja Hela juoksisi vapaana.

Niitty oli kuitenkin pilkkopimeä ja Hela arkaili jalkojeni välissä koko ajan, ja koska Hela oli paikalla, Togo ei osannut keskittyä kaivamiseen vaan yritti vain haastaa Helaa leikkiin. Kun kokoero on koirilla tätä kuvassa näkyvää luokkaa, en voi antaa Togon ryhtyä painihippaan.


Siitäkös Togo turhautui ja sai ensimmäiset raivohepulit pitkiin aikoihin ja rupesi pyörimään kuin hurrikaani minun ja Helan ympärillä. 

Tässä vaiheessa stressitasoni oli kivunnut siihen pisteeseen, etten jaksanut ruveta rauhoittelemaan, otin riekkujan lyhyelle hihnalle ja revin sen väkisin takaisin pyörälle. Kotiin päästiinkin vaikeuksitta, mutta kotipihassa Togon riehuminen alkoi taas. Sen pää oli totaalisen sekaisin Helan läsnäolosta siitäkin huolimatta, että yritin muuttaa aamurutiineja mahdollisimman vähän. 

Sisällä tilanne rauhoittui ja Hela yritti jopa löytää Togon kanssa yhteistä leikkiä. 

Vielä en tiedä, miten tekisin huomenna nämä aamurutiinit. Togon on pakko päästä juoksemaan, siitä ei voi tinkiä yhtään. Mutta yritänkö sinnikkäästi Helan opettamista peräkärryyn vai jätänkö sen suosiolla lasten ulkoilutettavaksi, se on vielä kysymysmerkki. 

En haluaisi luovuttaa heti, mutta se yhtämittainen ulina oli hermoja raastavaa ja vei itseltäni ilon koko lenkistä. Vielä ollaan kaukana siitä pisteestä, että voin viedä koirat koirapuistoon juoksemaan itsensä väsyksiin, ja Togon on saatava pyörälenkkinsä siitä huolimatta, vaikka pääsisikin jo puistoon riehumaan.

Ei muuta kuin mietintämyssy päähän ja pohtimaan toimintasuunnitelman toimivuutta.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Koiranpennun elämää osa 8: pentu 13vk, sisäsiisteyden perusoppi käyty, hihnaharjoittelu edessä

Epäilin, ettei Hela opi sisäsiistiksi 4kk:n ikään mennessä, kuten aiemmat koirani, mutta nyt oppimisessa onkin tehty merkittävä harppaus eteenpäin.  Pidätyskyky on yhä todella huono, mutta Hela on oppinut osoittamaan milloin sillä on kakkahätä. Se siis pyytää selvästi ulos.  Pissavahinkojakin on tapahtunut viime aikoina vain kerran päivässä, silloin, kun olen ollut töissä. Muuten on tullut vain pidätyskyvyttömyydestä johtuvia pikku tippoja ulos lähtiessä. Hela yrittää kovasti pidättää, mutta rakko valuttaa lattialle ennen kuin ehdin viemään sen ulos.  Ulkoillessa flexi ei enää riitä. Nyt Helalla on vauhtia niin paljon, että se kipittää flexin kantamattomiin ja vaijeri tökkää, kun liikkumavara loppuu. On siis hihnaharjoittelun aika.  Tämä aiheuttaakin päänvaivaa. Kuinka voin opettaa Helaa, kun minulla on Togo mukana? Aika ei kertakaikkiaan riitä erillisiin lenkkeihin arkipäivisin. Laiska osa minusta haluaisikin antaa sen vetää, kunnes se on tarpeeksi iso vedonestovaljaisiin. Mielenterve

Pentu 12vk, alkeita

Eilen oli Helan ensimmäinen rokotus. Eläinlääkäri taivasteli sen dumbokorvia ja kiehtovaa rotuyhdistelmää. Hela ei ollut piikistä moksiskaan ja lekuri kirjoitti terveyskorttiin rodun kohdalle "3 rodun super-mix". Hela on opetellut perustaitoja. Ilokseni se kammoaa tassuihin koskemista huomattavasti vähemmän kuin Togo, joka ei halua antaa edes namipalasta tassua, koska inhoaa niin paljon käpälänsä käpälöintiä. Nyt on vielä laitettava tähän loppuun kuva Togosta, jonka koominen istumatyyli jaksaa edelleen huvittaa minua.

Koiranpennun elämää osa 7: rokotus ja rytmitystä

Hela on nyt 12 vkoa vanha ja tänään on iltapäivälle varattu aika ensimmäiseen rokotukseen.  Tässä kuvassa Hela mutustaa rustoluutaan. Se on sen verran maltillinen syöjä, että uskallan antaa sille jo pieniä raakaluita. Luu kattaakin koko aamuruoan.  Tämä pentu ei ole mikään ahmatti. Se ei missään vaiheessa ole jaksanut neljää ruokaa päivässä ja kolmesta ruuastakin aamuateria meni alas tosi nihkeästi, siispä jätin senkin pois. Nykyään se ulkoilee aamulla vähintään tunnin (tänään 1,5h) juosten metsässä vapaana, treenaten kävelyä hihnassa, ja sen jälkeen se vielä järsii heinänkorsia joutomaalla Togon kaivaessa kuoppia. Ulkoilun jälkeen se syö raa'an rustoluun ja menee nukkumaan. Töiden jälkeen Hela syö tuhdin aterian ja tehdään tunnin ulkoilu. Iltaruoan annan klo 17.-18.00 välisenä aikana, jonka jälkeen käydään vielä lyhyellä ulkoilulla.  Tässä yllä Togo näyttää onnelliselta, koska pääsi poikkeuksellisesti myös päivälenkin jälkeen kaivamaan. Pissavahinkoja tulee työpäivän aikana johtue