Siirry pääsisältöön

Leivontaa ja ruokahöpötystä

En yleensä pidä smoothieista, mutta jokunen aika sitten hyödynsin ylikypsän banaanin aamupalasmoothieen. Keksin naurettavan helpon ohjeen:

  • 1 kypsä banaani
  • 1dl vaniljajogurttia
  • 1dl appelsiinitäysmehua
  • pieni kourallinen pähkinöitä
  • 1rkl KauraKuitusta (tai muuta kuitulisää)
Käytän smoothien teossa sauvasekoitinta, koska blenderi on rikki ja olenkin huomannut, että nuo smoothiekoneet ovat täysin turhia. Sauvasekoitin hoitaa homman ja on helpompi pestä. 


Viikonloppuna tein puolukkajuustokakun ajatuksena testata sopisiko se joulupöytään jälkiruuaksi. Ihan hyvä tuli, mutta ei niin hyvä, että tekisin uudestaan. Seuraava kokeilu tuleekin olemaan joku luumukakun tapainen. Luumusta saa yleensä juuri sopivan makeaa, mutta ei liian imelää. 

Jouluruoka tuottaa minulle ongelmia, koska en syö lihaa tai kalaa. Mitä suolaista juhlaruokaa oikein voisin kehitellä? 

Näin jossain ruokalehtisessä kasvispaistin ohjeen, mutta koska pöydässä tulee jo olemaan porkkanalaatikkoa ja perunalaatikkoa, en kauheasti juurespainotteisesta ohjeesta innostunut. Ehkä sitä voisi kuitenkin muunnella vaikka sienillä? Ohjeen muokkaus onkin nyt työn alla.

Jokunen joulu taaksepäin tein pöytään punajuuri-aurajuustopiirakan. Sehän olikin ihan hyvä, mutta aivan älyttömän suolainen eli sekään ei tule kuulumaan joulupöytään, sen sijaan karjalanpiirakat tulen kyllä leipomaan niin kuin joka joulu. 

Seitan-kinkkua kokeilin viime vuonna ja se oli aivan hirveää! Kinkunkorvikkeet saavat suosiolla jäädä pois joulupöydästä.

Ehkä tässä joulua odotellessa voisinkin kehitellä uusia smoothieita. Niissä on vaikea epäonnistua.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

7x halpa arkiruoka: penninvenyttäjän risotto

Kuvassa currylla maustettu vegaaniversio, lihaisaan penninvenyttäjän risottoon voi laittaa jauhelihaa. Kahdelle ihmiselle tehtäessä riittää 150g nauta-sika jauhelihaa, jolloin lopun paketista voi hyödyntää vaikka makaronilaatikkoon. 300g jauhelihapaketista piti lähikaupassa pulittaa 2.09e ja vaikka hinta nousisikin, tämä on silti todella halpa ruoka. Lihaisa penninvenyttäjän risotto kahdelle: Riisiä 150g jauhelihaa (Tilkka ruokakermaa)  Mausteet (suola ja mustapippuri riittävät hyvin) Keitä riisiä kahdelle paketin ohjeen mukaan. Paista jauheliha. Sekoita jauheliha valutettuun riisiin ja mausta. Ruokakermakaan ei ole välttämätön. Lihan rasva tuo ruokaan kosteutta.  Vegaani penninvenyttäjän risotto: Riisiä Soijasuikaleita Kauraruokaa Mausteita (esim. currya ja suolaa) Keitä riisiä paketin ohjeen mukaan. Valmista soijasuikaleet pussin ohjeen mukaan. Sekoita aineet, lisää kauraruokaa ja mausteet. Vegeversioon suosittelen kauraruokaa, koska soijasuikaleista ei irtoa rasvaa kostukkeeksi. Jos

7x arjen säästöjä: luovu rahasyöpöistä

Tämä idea voi saada jonkun kiristämään hampaitaan, koska meihin on niin syvään iskostunut se ajatus, että omistaminen on vaurauden ja hyvinvoinnin edellytys.  Ei ole. Esimerkiksi tämä pyhä lehmä, auto, ei vaadi omistamista. Jos asuu kaupungissa, autoa ei tarvitse ollenkaan. Tiedän sen itse, koska maalta kaupunkiin muuttaessa luovuin omasta autosta ja kuukausittainen säästö oli niin konkreettinen, että se oikeasti tuntui. Kun lähdetään lomareissulle tai tarvitsen autoa päiväksi tai pariksi muuten vain, vuokraan sen. Esimerkiksi Scandia Rentiltä saa vuokrattua pienimmän mallin hintaan 56,10e/vrk (100km kilometriraja) tai 68,85e/vrk (rajattomat kilometrit). Jos tämä tuntuu paljolta, laskepas oman auton ylläpitokustannukset ja vielä bensakulut päälle, koska omalla autolla tulee ajettua silloinkin, kun oikeasti ei autokyytiä tarvitsisi. Omasta autosta ei kannata luopua, jos matkustaa monen päivän reissuja monta kertaa vuodessa tai asuu syrjässä, mutta muuten autosta luopuminen on iso säästö

7x halpa arkiruoka: riisipuuro ja karjalanpiirakat

Oletko koskaan miettinyt, miksi arjen ruokahuollon pitää nykyään olla niin vaikeaa? Ravintosuosituksista on tullut uskonto, josta poikkeaminen herättää meissä - etenkin lapsiperheen äideissä - kytevän kroonisen syyllisyyden. Ajatella, että vielä 80-luvulla voitiin kattaa pöytään kattilallinen riisipuuroa ja kutsua sitä lounaaksi! Riisipuuro on herkullista, täyttävää, sitä voi syödä monella tapaa, esim. kaneli-sokerin tai kiisselin tai vaikka hillosilmän kanssa, ja se on halpaa. Moni pelkää riisipuuron keittämistä, mutta todellisuudessa sekin on naurettavan helppoa, kun muistaa että riisipuuron voi helpoimmillaan jopa hauduttaa kypsäksi. Sitä ei tarvitse kiehuttaa hurjana ryöppynä yli äyräiden! Lopun puurosta voi hyödyntää riisipiirakoiden tai rostisten tekoon.